En føler seg litt hjelpeløs i soveposen i skogen når det er noe som krafser og dytter borti hengekøya midt på natta.
Tekst: John Arne Paulsen
Denne hendelsen inntraff på en overnattingstur tidligere denne uka.
Jeg reiste alene ut for å ligge over i hengekøye, eller hammock, i et skogsområde ikke langt fra der jeg bor. Et område jeg liker veldig godt og besøker ofte. Det er rart med det. Når du har lært deg et skogsområde å kjenne, så føler du deg tiltrukket av det og må ut dit igjen med jevne mellomrom. I hvert fall er det sånn jeg føler det.
Uansett, jeg hadde med en hengekøye produsert av Hennessy Hammock på turen, en modell der en ligger litt skrått for å havne i en mest mulig horisontal posisjon, innenfor et effektivt insektnett. Jeg hadde også hengt opp det regnskjermende tarpet som følger med, selv om det ikke var meldt regn. En vet jo aldri helt sikkert med det været vi har nå for tiden. Plutselig kan det komme en solid skur, og da er det greit å slippe å få det “midt i fleisen” når en ligger i soveposen.
Dultet borti
Klokka hadde passert to på natta da jeg hørte noe som taslet mot hammocken, stadig nærmere. Jeg tenkte at det kunne være et rådyr eller en elg, eller kanskje et menneske? Etter noen nye, mer udefinerbare lyder, ble det stille.
Jeg lukket øynene og søkte igjen til drømmeland. Kvarteret etterpå kom lydene tilbake. Denne gang kjente jeg også at noe var borti hammockduken, og jeg mente at jeg hørte lyden av klør som krafset litt nedover duken. Da må jeg si at hjertet fikk fart på seg. Jeg har mange overnattinger i hammock, men har aldri tidligere opplevd at noe har kommet helt bort til hammocken på denne måten.
Hva er det lureste å gjøre, tenkte jeg. Ligge helt i ro, eller bakse seg ut for å se hva dette var? I en sovepose inne i en hammock, under et regntarp, er det fort gjort å “få litt noia” i en slik situasjon. En er jo rimelig forsvarsløs inne i en sånn “kokong”. Jeg valgte å tenne lommelykta og lyse ut gjennom myggnettingen, men kunne ikke se noe. Så ble lydene borte igjen.
Rop i natten
En stund etterpå hørte jeg en mannsstemme runge i skogsnatta.
– Wilma! Wilma!
Var det Fred Flintstone som lette etter kona si midt på natta? Kanskje en smule både brisen og lysten?
Så, et par minutter etterpå, kom tilsvarende rop fra en litt annen retning.
– Wilma! Wilma! Kom hit!
Det viste seg at en av våre firbeinte venner, en fuglehund med ADHD (det har vel alle) som hadde sett sitt snitt til å ta seg en skogstur fra en hytte i nærheten, og eieren hadde brukt halve natta på å finne den. Han lyktes til slutt.
Sikkerheten
Selv om jeg ikke så det med det blotte øye, slår jeg meg til ro med at det var denne hunden som hadde vært borte ved, og også dultet borti hengekøya mi et par ganger.
Det var litt skremmende, det skal jeg innrømme, men jeg ristet det raskt av meg og sov godt videre til morgensola varmet ansiktet mitt og jeg kunne myse utover et landskap og et vann der morgendisen trakk seg stille bortover overflaten. Det blir garantert flere overnattingsturer gjennom sommeren, sammen med andre og alene. Jeg har ikke hørt at noen har blitt angrepet av rovdyr eller andre dyr mens de overnatter i hengekøye eller telt i den norske skogen.
Så mine tommelfingerregler når det gjelder sikkerhet er fortsatt kun at trærne jeg fester hammocken i er solide nok, at jeg har lagt tingene godt nok til rette for å beholde kroppstemperaturen, og at jeg har et insektnett som holder alle småkryp unna.
God overnatting!
LES OGSÅ DISSE SAKENE:
Det ble mer bading enn fisking
Det var ikke mine sykkeldekk som lagde dette mønsteret
Han utfordret tyngdekraften – og tapte
ADLINK:
Hvis du virkelig vil overnatte i en slags kokong, kan du teste ut en Helium Bivy fra Outdoor Research. Rett og slett en “sovepose-kondom”. Outnorth.com selger den nå for 2695 kroner.
Se en video av sovepose-kondomen her, med produktbeskrivelse: