Hjelp, hva er det som krafser på min hengekøye?

Dette bildet er tatt midt på natta. Jeg hørte lyder som kom stadig nærmere, og noe hadde nettopp vært borti hengekøyas duk.

 

 

En føler seg litt hjelpeløs i soveposen i skogen når det er noe som krafser og dytter borti hengekøya midt på natta.

Tekst: John Arne Paulsen

 

Denne hendelsen inntraff på en overnattingstur tidligere denne uka.

Jeg reiste alene ut for å ligge over i hengekøye, eller hammock, i et skogsområde ikke langt fra der jeg bor. Et område jeg liker veldig godt og besøker ofte. Det er rart med det. Når du har lært deg et skogsområde å kjenne, så føler du deg tiltrukket av det og må ut dit igjen med jevne mellomrom. I hvert fall er det sånn jeg føler det.

Uansett, jeg hadde med en hengekøye produsert av Hennessy Hammock på turen, en modell der en ligger litt skrått for å havne i en mest mulig horisontal posisjon, innenfor et effektivt insektnett. Jeg hadde også hengt opp det regnskjermende tarpet som følger med, selv om det ikke var meldt regn. En vet jo aldri helt sikkert med det været vi har nå for tiden. Plutselig kan det komme en solid skur, og da er det greit å slippe å få det “midt i fleisen” når en ligger i soveposen.

 

Dultet borti

Klokka hadde passert to på natta da jeg hørte noe som taslet mot hammocken, stadig nærmere. Jeg tenkte at det kunne være et rådyr eller en elg, eller kanskje et menneske? Etter noen nye, mer udefinerbare lyder, ble det stille.

Jeg lukket øynene og søkte igjen til drømmeland. Kvarteret etterpå kom lydene tilbake. Denne gang kjente jeg også at noe var borti hammockduken, og jeg mente at jeg hørte lyden av klør som krafset litt nedover duken. Da må jeg si at hjertet fikk fart på seg. Jeg har mange overnattinger i hammock, men har aldri tidligere opplevd at noe har kommet helt bort til hammocken på denne måten.

Hva er det lureste å gjøre, tenkte jeg. Ligge helt i ro, eller bakse seg ut for å se hva dette var? I en sovepose inne i en hammock, under et regntarp, er det fort gjort å “få litt noia” i en slik situasjon. En er jo rimelig forsvarsløs inne i en sånn “kokong”. Jeg valgte å tenne lommelykta og lyse ut gjennom myggnettingen, men kunne ikke se noe. Så ble lydene borte igjen.

 

En er ganske så forsvarsløs i en sovepose inne i en hammock om noe skulle finne på å gå til angrep.

 

Rop i natten

En stund etterpå hørte jeg en mannsstemme runge i skogsnatta.

– Wilma! Wilma!

Var det Fred Flintstone som lette etter kona si midt på natta? Kanskje en smule både brisen og lysten?

Så, et par minutter etterpå, kom tilsvarende rop fra en litt annen retning.

– Wilma! Wilma! Kom hit!

Det viste seg at en av våre firbeinte venner, en fuglehund med ADHD (det har vel alle) som hadde sett sitt snitt til å ta seg en skogstur fra en hytte i nærheten, og eieren hadde brukt halve natta på å finne den. Han lyktes til slutt.

 

Sikkerheten

Selv om jeg ikke så det med det blotte øye, slår jeg meg til ro med at det var denne hunden som hadde vært borte ved, og også dultet borti hengekøya mi et par ganger.

Det var litt skremmende, det skal jeg innrømme, men jeg ristet det raskt av meg og sov godt videre til morgensola varmet ansiktet mitt og jeg kunne myse utover et landskap og et vann der morgendisen trakk seg stille bortover overflaten. Det blir garantert flere overnattingsturer gjennom sommeren, sammen med andre og alene. Jeg har ikke hørt at noen har blitt angrepet av rovdyr eller andre dyr mens de overnatter i hengekøye eller telt i den norske skogen.

Så mine tommelfingerregler når det gjelder sikkerhet er fortsatt kun at trærne jeg fester hammocken i er solide nok, at jeg har lagt tingene godt nok til rette for å beholde kroppstemperaturen, og at jeg har et insektnett som holder alle småkryp unna.

God overnatting!

 

Disse trærne var i hvert fall solide nok. Hammocken fungerer både som seng og gyngestol.

 

 

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Det ble mer bading enn fisking

 

Det var ikke mine sykkeldekk som lagde dette mønsteret

 

Han utfordret tyngdekraften – og tapte

 

 

ADLINK:

Hvis du virkelig vil overnatte i en slags kokong, kan du teste ut en Helium Bivy fra Outdoor Research. Rett og slett en “sovepose-kondom”. Outnorth.com selger den nå for 2695 kroner.

 

Helium Bivy fra Outdoor Research passer godt for raske og lette turer der vekten skal være et minimum. Klikk på bildet for å komme til annonsen på Outnorth.com.

 

Se en video av sovepose-kondomen her, med produktbeskrivelse:

 

 

 

 

 

Griffith’s Gnat – liten og viktig

 

En Griffith’s Gnat bundet på krokstørrelse 16, et eksempel på en type mygg der en hacklefjær fra grizzly hane er tvunnet over hele kroppen. Foto: John Arne Paulsen

 

Mygg er en viktig næringskilde for fisken. Her er en bindeoppskrift på et lite snacks for ørreten. 

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Mygg er en del av fiskens meny stort sett hele sommeren igjennom. Den utgjør en viktig del av dietten til mange fiskearter, ikke minst ørreten. Det er jo ikke mye mat i en mygg, for å si det sånn. Men er det mange nok, så blir det en viktig del av fiskens daglige matinntak. Varianten fjærmygg er for øvrig tilgjengelig det meste av året, i hvert fall knyttet til ferskvann.

 

Flueimitasjonen som er avbildet i dette innlegget, skal i utgangspunktet flyter godt uten impregnering, fordi kroppen består av det som på fluebinderspråket kalles påfuglherl. Det er de fine, iriserende fibrene fra påfuglhalefjæra.

Og ørreten elsker den.

En velfungerende Griffith’s Gnat skal ligge høyt på vannet og er relativt lett å se på vannflaten både for fisken og fiskeren.

 

Her har ørreten vært oppe og fått seg en liten matbit. Foto: John Arne Paulsen

 

Det er selvfølgelig mulig å binde mange varianter med utgangspunkt i en Griffith’s Gnat. Man kan også bygge kroppen på denne med vanlig dubbingmateriale, men da må den impregneres. Jeg gikk for påfugl i dette tilfellet, og i kveld skal jeg teste flua i et skogsvann.

 

Her er oppskriften på mitt eksemplar:

Griffiths Gnat, bindebeskrivelse:

• Krokstørrelse 16-24, tørrfluekrok
• Bindetråd – tynn, svart
• Kropp – to påfuglherl
• Hackle – grizzly hane

 

Bindetråden påføres fra hodet og bakover til krokbøyen. Bind på hanefjæra der. Påfuglherlet påføres bakfra og fram til krokøyet. Så påføres hanefjæra med jevne surringer fram til krokøyet, der det festes. Alle mygg kan imiteres med utgangspunkt i dette standardmønsteret.

 

En Griffiths Gnat. På grunn av en kropp bygget av påfuglherl skal den flyte godt uten impregnering. Foto: John Arne Paulsen

 

 

LES OGSÅ:

 

Ørretfangst med usynlig synkesnøre

 

Han utfordret tyngdekraften – og tapte

 

Jeg gikk fra tørt til vått

 

 

ADLINK:

 

Urberg Air Pillow er en komfortabel, oppblåsbar reisepute fra Urberg. Outnorth.com selger den nå for 199 kroner. Klikk på bildet for mer:

 

Outnorth.com tilbyr Urberg oppblåsbar reisepute til 199 kroner. Den er kjekk å ha med i teltet eller hengekøya.

 

Ørretfangst med usynlig synkesnøre

Slik ser det såkalte stealth-synkesnøret til Scientific Anglers ut. Snella er en svensk Danielsson L5W 4 Seven W. Foto: John Arne Paulsen

 

 

Det var meldt regn hele dagen, så da monterte jeg på en snelle med et nyinnkjøpt synkesnøre som skulle være usynlig for fisken.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Synkesnøret jeg brukte er laget slik at fisken ikke skal kunne se det. Som bildene viser har det en fargeblanding fra lysegult til rødt som skal være effektiv til såkalt “stealth-fiske”.

Jeg valgte meg ut et ørretvann og testet snøret med en montananymfe i enden av fortommen. Montananymfa har jeg hatt hell med tidligere ved å trekke den rykkvis inn når den har sunket en meter elle to ned under overflaten. For cirka hvert tiende rykk tar jeg en liten pause. Dette prøvde jeg denne gang også.

Fluesnella jeg benyttet var en Danielsson L5W 4 Seven W som jeg er meget godt fornøyd med.

Snøret er produsert av Scientific Anglers og heter Sonar Stillwater Camo Clear. Det skal med andre ord ha kamuflerende egenskaper.

 

Snøret har en slags plastikk/gummikonsistens og inntrykket var at det ikke glir like lett ut som et flytesnøre i samme prisklasse. Foto: John Arne Paulsen

 

Ifølge produktbeskrivelsen er det designet etter høye krav fra fluefiskeren. Produsenten legger til at snøret “forsvinner totalt” under overflaten, og at det har en langsom til middels synkegrad. Snøret beskrives som perfekt til fiske i stille vann.

Så hvordan gikk nå denne første testturen? Jo, etter en god del kast fikk jeg napp. En ørret på rundt 250 gram endte i håven. Det var den eneste fisken jeg fikk på denne turen. Jeg kjente et par napp til som ikke endte med fangst. Om stealth-snøret var medvirkende til at den ene ørreten lot seg lure, vites ikke, men det kan jo hende.

 

Denne ørreten lot seg lure på snøretestturen. Den var rundt 250 gram stor. Foto: John Arne Paulsen

 

Uansett, det var flott å nymfefiske med et snøre som sank relativt raskt ned. Men jeg må si at den plastikk/gummilignende overflaten på snøret fikk det til å virke litt tregt å få kastet ut. Snøret kom liksom ikke etter som det skulle i bakslengen. Det gled rett og slett ikke like lett gjennom stangringene som flytesnørene jeg er vant med, og jeg opplevde det derfor som litt tungt og uvant å kaste med.

Foreløpig har det blitt med den ene turen med dette snøret, men jeg ser på langt nær bort fra at det kan bli flere turer med det når vi kommer ut på høsten.

 

LES OGSÅ:

Ved disse fossene er det gratis å fiske

 

Flaaaa – er det bare en spøk fra vegvesenet?

 

En enarmet fluefisker fikk på en sværing

 

 

ANNONSEINNHOLD:

Outnorth.com har tilbud på dette nydelige og solide MSR Hubba Hubba kuppelteltet. Nå til 6395 kroner. Klikk på linken eller bildet for å komme til tilbudet:

 

Outnorth.com selge nå MSR Hubba Hubba kuppeltelt for 6395 kroner.

 

 

 

Ved disse fossene er det gratis å fiske

FUNNEFOSS: Stangfiske i Glomma kan by på pen fangst. Dette bildet er tatt nedenfor Funnefoss kraftstasjon i mai for noen år siden. Da var det langt mer vann i elva enn det var i samme måned i år.  Foto: John Arne Paulsen

 

Grunneierne langs Glomma og Vorma samarbeider som kjent om et felles fiskekort. Det koster 300 kroner i året å fiske i elvene. Men på grunnen til Akershus Energi, som eier kraftstasjonene på Funnefoss, Rånåsfoss og Bingsfoss, er det gratis å fiske.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Grunneierlagene tar betalt for fiske i elvene, og tjener dermed penger på at elva renner forbi der disse grunneierne bor. I Vorma og Glomma koster et årsfiskekort 300 kroner, et ukeskort 150 kroner, og et dagskort 50 kroner. Med disse kortene kan man fiske i det nevnte grunneierlagenes områder i Glomma og Vorma i Akershus, og i Østfold fra Mjøsa og Hedmarks-grensa i nord til Sarpsborg i sør.

 

Gratis fiske

På grunnen til Akershus Energi – det vil si over og under kraftstasjonene på Funnefoss, Rånåsfoss og Bingsfoss – er det imidlertid gratis å fiske. Dette bekrefter energiselskapet selv til Raumnes, som først omtalte temaet.

Det er noen brukbare fiskeplasser i disse områdene.

På Rånåsfoss går Akershus Energis område på vestsiden av elva fra den gamle brua og ned til enden på opparbeidet areal nedenfor kraftstasjonen.

Akershus Energi tipser også om at det kan være et aktuelt sted å fiske i området ved utløpet av kanalen nedenfor Funnefossdemningen, altså på sørsiden av Glomma.

 

GLOMMA: Dette er et populært svaberg på sørsiden av Glomma nedenfor Funnefoss. Svaberget ligger innenfor gratisområdet til Akershus Energi. På den andre siden av elva er for øvrig hyttelandsbyen Nes Strandhager.

 

Sundfossen

Ved Bingsfoss eier energiselskapet grunn fra kraftstasjonen og ned til Lushammeren.

Både på Rånåsfoss og ved Bingsfoss er strandlinja en drøy kilometer lang. I tillegg eier Akershus Energi et område ved Sundfossen i Blaker med en strandlinje på cirka 200 meter på østsiden av Glomma. Se kartene under her.

Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold opplyser for øvrig at fiskekortet for Glomma kun gjelder elveløpet og ikke Øyeren. Ifølge Indre Østfold kommune er det ikke krav om fiskekort i Øyeren i dag.

 

RÅNÅSFOSS: Rånåsfoss. Akershus Energi eier en strandlinje på cirka en kilometer. Se den gule linja. Kart: Akershus Energi

 

BINGSFOSS: Bingsfoss på Sørumsand. Akershus Energi eier en strandlinje på cirka en kilometer. Se den gule linja. Kart: Akershus Energi

 

SUNDFOSSEN: Sundfossen, Blaker. Akershus Energi eier grunnen som er gulet ut. Kart: Akershus Energi
FUNNEFOSS: Akershus Energi eier noe grunn på nordsiden og en god del grunn på sørsiden av elva. Se de gule markeringene. Kart: Akershus Energi

 

LES OGSÅ:

“Flaaaa” – er det bare en spøk fra vegvesenet?

 

Det ble mer bading enn fisking

 

Enarmet fluefisker fikk på en sværing

 

 

ANNONSELENKE:

Tilbud på en kjekk 24 liters Nike Aura ryggsekk. Nå hos nike.com for 527 kroner. Se flere bilder av sekken ved å klikke på bildet:

 

KLIKK PÅ BILDET: Nike Aura 24 liters, praktisk sekk på salg nå hos nike.com for 527 kroner.

Flaaaa – er det bare en spøk fra vegvesenet?

Dette skiltet er morsomt. Flaaaa med fire a-er etter hverandre. Er det en spøk?

 

 

Langs Pålerudvegen sørøst for Flaen står det et skilt jeg så grunn til å stoppe ved og reflektere litt over.

 

Tekst og bilder: John Arne Paulsen

 

Jeg er stadig ute på to hjul, tråsykkel altså, og fisker naturopplevelser. Denne turen sist helg gikk i et flott område på grensen mellom Sør-Odal kommune i Innlandet og Nes kommune i Akershus. Denne åa starter ved et sted som heter Flaen, der en del av slekta mi er fra, faktisk. Altså heter den Flaåa, men på skiltet til Statens vegvesen er det skrevet aa i stedet for å. Hvorfor aner jeg ikke. Kanskje hadde de gått tom for å-er da skiltet skulle lages. Eller var det kanskje en som syntes Flaaaa var det beste alternativet?

Uansett så står det altså Flaaaa med fire a-er etter hverandre. Komisk, morsomt og litt underlig.

 

Flaåa har rolige strekninger som svinger seg gjennom skogsterrenget.

 

På Oslo-bokmål ville det blitt Flaenåen, men lokalt sier de Flaåa, så det så. Det er herlig mange snodige navn i dette området. Den store bekken renner langs Pålerudvegen, forbi steder som Spørkposten, Foleknipa og Nedre Fålaknipa og videre sørover langs fylkesgrensen. Etter å ha passert Danielskulpen, Storrskjulet og Gørrviksaga, renner åa ut i Gørrvika i en sjø med to navn. Odølingene kaller den Pålerudsjøen, mens nesbuene kaller den Nettmangen.

 

Dette er rett oppstrøms Gørrvika. Bjørkestammene tvers over åa kan tyde på at det er beveraktivitet i området.

 

Er det så noe fisk i Flaåa, eller Flaaaa? Jeg har prøvd å fiske både med flue og mark i åa, og har kun fått småabbor og kvister på kroken. Det er stort sett abbor å få i selve åa. I sjøen skal det også være mulig å få gjedde.

Markfisket kan være utfordrende i åa da det er mye undervannsvegetasjon, buskas og kjerr under vannflaten. Fluefisket er også utfordrende siden det ikke er så mange strekningene der det er plass til bakslengen. Men med rett teknikk så går det sikkert greit.

 

Jeg har kun fått abbor i Flaåa. Jeg har ikke hørt om noen som har tatt ørret der.

 

Åa har noen fine stryk og små fossefall. Den har også rolige partier, der vannet renner flott og sakte gjennom dekorativt skogsterreng. Der kan det være en god idé å prøve seg med mark og dupp.

Åa innbyr rett og slett til fiske for hele familien.

 

Flaaaa-skiltet står rett ved åa langs Pålerudvegen, på grensen mellom Sør-Odal i Innlandet og Nes i Akershus.

 

LES OGSÅ:

Enarmet fluefisker fikk på en sværing

 

Ut mellom kampesteinene

 

Det var ikke mine sykkeldekk som lagde dette mønsteret, altså

 

 

ANNONSEINNHOLD:

Har du noen gang tenkt at du kan kombinere fotturer med bruk av hoppetau? Her har du en gyllen mulighet med Star Gear Speed Rope fra Gymgrossisten. Med det kan du forbedre fotarbeidet og kondisen mens du brenner kalorier. Enkelt redskap å ta med seg på på reise.

 

Star Gear Speed Rope hoppetau fra gymgrossisten.no, nå til kun 119 kroner.

Enarmet fluefisker fikk på en sværing

Dårlig vær var ingen hindring for den enarmete fluefiskeren. Foto: John Arne Paulsen

 

En regnværsdag kjørte en ung mann langs Renaelva da han la merke til en fisker med bare én arm. Da la han inn en pause.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Den unge mannen parkerte bilen for å se på mannen, og ble overrasket over hvor smidig og drillet han var, både med tanke på selve fluekastingen og det å fange fisk i det utfordrende været.

Han bestemte seg for å gå ned til den populære elva og fortelle mannen hvor mye han beundret hans dyktighet.

Så blir det brått skikkelig action. I det han nærmer seg den enarmede fiskeren, ser han at han plutselig får snørekontakt med en stor fisk. Faktisk en veldig pen en. Fiskeren holder stanga med de sterke kjevene i munnen sin og fortsetter å kjempe mot monsteret. Den unge mannen ser en håv som ligger på bakken, og løper til unnsetning for å få den store fisken opp på land.

Sekundet etter ryker fiskesnøret med et smell, og fisken er borte.

Den unge mannen bannet lavt og la håven ned på bakken igjen. Etter en liten pustepause spurte han fiskeren om han hadde rukket å se og føle hvor stor den fisken var.

Fiskeren holdt opp den ene armen sin og svarte at den var omtrent så stor!

 

LES OGSÅ:

 

Det ble mer bading enn fisking

 

Ørreten “faker” orgasme

 

Litt julepynt på flua gjorde susen

 

 

ANNONSEINNHOLD:

Hva med tre forskjellige Jack & Jones sommershortser? Nå på salg hos Booztlet.com til 675 kroner.

TILBUD PÅ TRE: Booztlet.com har tilbud på tre Jack & Jones-shortser til 675 kroner.

 

 

 

Det ble mer bading enn fisking

BADEFISKE: Vi, Jølle og je, dro ut for å fiske, men endte opp med å bade. Foto: John Arne Paulsen

 

 

Steinsjøen ligger flott til helt nord i Nes på Romerike. På en varm sommerdag sto den fram som en badeidyll for svette fluefiskere.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

På vår søken etter store fiskeopplevelser – med døgnflueklekkinger og maursverminger – ble en overnattingstur lagt til Steinsjøen i Skogbygda. Fra start til mål ble den preget av sol og varme.

 

Store forhåpninger
Inspirert av rykter om at det lokale utmarkslagets en gang flyttet ørret fra Fallåa til Steinsjøen nord i Nes, tok vi sekk, fiskestang og telt med oss for å se om det fortsatt var ørret i sjøen.

Vi kunne nyte et særdeles varmt sommervær i et flott skogsområde, der vi etter hvert lå i bar overkropp i lyngen klokka halv ti på kvelden.

Vi hadde da lagt bak oss en fiskeøkt. Vi så at det vaket, og stimer av småfisk nærmest beitet i vannflata. Ett og annet vak var av brukbar størrelse. For en edelfisk-jeger var derfor med et snev av skuffelse vi etter hvert fant ut at det var abboren som sto for alt synlig liv ute i sjøen.

 

I TO KOMMUNER: Steinsjøen (innenfor den gule sirkelen, ligger både i Nord-Odal- og Nes kommune, øst for Utsjøen.

 

Kastet klærne
Vi forsøkte våtfluer og tørrfluer, nymfer og selvbundete klenodier. Det ble abbor, abbor og abbor.

Det skal ikke underslås at abbor er en god matfisk, men det var ørreten vi var kommet for å lure med fluene våre, og den uteble dessverre fullstendig.

Sjøen gir imidlertid glimrende anledning til både telting og badeaktiviteter. Etter å ha krøpet ut av teltet i morgendisen og deretter fisket rundt hele sjøen med mer abbor som fangst, var det i stedet deilig å kaste klærne og stupe ut i et veltemperert vann.

En må gå en stund for å komme inn til dette vannet, og nå har det kommet et nytt element inn i dette naturområdet gjennom mange turbiner tilhørende Odal Vindkraftverk. Men det er fortsatt flott på Steinsjøen, enten en vil bade, telte eller fiske småabbor.

 

LES OGSÅ:

Litt julepynt på flua gjorde susen

 

Han utfordret tyngdekraften og tapte

 

Dette er mitt bjørneskinn

 

Ørreten “faker” orgasme

Eksempel på pen ørret. Foto: John Arne Paulsen

 

Hunnørreten byr på falske orgasmer i omtrent halvparten av gytingene sine.

Tekst: John Arne Paulsen

Canadian Broadcasting Corporation, CBC, er et kanadisk statlig selskap som står for kringkasting av nasjonal radio og TV i Canada. På nettsiden cbc.ca kan man lese om nær sagt alt mellom himmel og jord. I en artikkel viser de til resultater en svensk forskergruppe har kommet fram til etter å ha studert ørretens gyting. Riktignok er artikkelen noen år gammel, men innholdet bør interessere mange uinnvidde.

 

Forskerne Erik Petersson og Torbjörn Järvi gjennomførte undersøkelsene for Swedish University of Agricultural Sciences. De fant ut at hunnørreten byr på falske orgasmer i omtrent halvparten av gytingene sine. Av 117 gytinger som ble observert, skal det ha vært 69 falske orgasmer.

Under en normal gyting graver hunnen en grusgrav beregnet for rognene. I fasen før paring, bøyer hunnen seg ned på en måte for å beskytte dette stedet, så åpner hunnfisken munnen og begynner å skjelve intenst. Fisken later altså som det er orgasme på gang, og gjør dette for å finne ut hvilken av hannene i nærheten som er den kraftigste og mest potensielle partneren.

 

Britiske Matt Walker har skrevet om dette fenomenet i boka “Fish That Fake Orgasms, and Other Zoological Curiosites”, som kan kjøpes hos Amazon. Det meldes at boka er både informativ og underholdende. Walker har en god penn, og om du ikke er så veldig opptatt av kuriøse fakta innen dyreverdenen før du blar opp i denne boka, er det lett å få en seg en aldri så liten interessevekker.

 

LES OGSÅ:

Litt julepynt på flua gjorde susen

 

Lesehesten ville sitte stille i båten

 

Satte ut pene ørreter i Ellingsjøen

 

 

ANNONSE:

Hva med en drikkeflaske fra Aim’n? Nå selges den på boozt.com til 169 kroner. Flaska holder på temperaturen, enten det er varmt eller kaldt drikke. Klikk på bildet:

Aim’n Core Water Bottle – vannflaske hos boozt.com til 169 kroner.