Nei, vi snakker ikke om Nina Simone eller ekstremværet Nina. Her handler det om innlandsfisk.
NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) kan betegnes som eksperter på fisk i norske innsjøer og elver.
Forskningsinstituttet studerer hvordan fiskebestander påvirkes av faktorer som fiske, forurensing og klimaendringer.
Instituttets spesialister har forsket på innlandsfiskarter i mange år, og de har bygget opp en stor kunnskapsbase. De følger med på fiskebestander over tid og studerer hvordan ulike faktorer påvirker dem. De undersøker også fiskearter som er viktige for næringsfiske.
NINA har kartlagt alle de 44 norske ferskvannsfiskeartene og overvåker endringer i forekomsten av “problemarter” som ørekyte. De jobber også med å gjenskape fiskemuligheter i innsjøer og elver som har blitt påvirket av sur nedbør.
I NINAs genetiske laboratorium studerer de genene til ferskvannsarter for å gi råd om hvordan vi kan ta vare på det genetiske mangfoldet i ferskvann.
I Trondheim har NINA en egen forskingsavdeling som heter Akvatisk naturmangfold. De konsentrerer seg blant annet om hvordan vi best kan bevare en god biologi i elver og innsjøer.
Fem av NINAs viktigste roller når det gjelder innlandsfisk:
- NINA fokuserer på å forstå økologien til viktige innlandsfiskearter, som ørret, røye og harr.
- De undersøker også fiskearter som er viktige i næringsfiske, som sik og lagesild.
- NINA har bygd opp lange tidsserier som forbedrer forståelsen av fiskebestander og forholdet mellom beskatning og fiskekvalitet.
- De har kartlagt utbredelsen av alle 44 norske ferskvannsfiskearter og overvåker endringer i forekomsten av “problemarter” som ørekyte.
- NINAs genetiske studier gir råd om forvaltning av genetisk mangfold i ferskvann.