Myrdøgnflua gjorde susen

MYRDØGNFLUE: Hacklekransen på denne døgnflua var vel av det mer flesne slaget, men ørreten ville uansett ha flua. Foto: John Arne Paulsen

På en varm junidag var det ei myrdøgnflue som måtte til for å lure ørreten. Flua fungerer i all slags vær.

 

Tekst/foto: John Arne Paulsen

 

Kajakken ble lagt ut i et vann på Romerike. Det ligger cirka 220 meter over havet på Romerike og inneholder en og annen ørret. Det blåste lite denne flotte junidagen. Det å gli ut på det rolige vannet skaper alltid en god og positiv følelse i skrotten. Jeg greier ikke å forklare den i detalj, men det er det med de små, hverdagslige lyspunktene som man må prøve å skape så mange som mulig av.

Tørrfluefiske

Det var tid for tørrfluefiske og i enden av fortommen satt en brun myrdøgnflue (marginata) i krokstørrelse 14. Den er bygget etter det såkalte fallskjerm-prinsippet, med polygarn som vinge og med en krans av grizzly hackle rundt. Det er også fint – ja, kanskje enda bedre – å bruke CDC til vinge. Jeg foretrekker uansett hvit eller lys grå vinge, slik at flua blir lettest mulig å se for meg der ute på vannfilmen.

PLASK: Ørreten tok flua i et skikkelig plaskevak. Foto: John Arne Paulsen

Dette er som regel den første døgnflua som dukker opp årlig i vann i skogsområdene. Den kan ses på og ved vannet fra tidlig på sesongen, allerede i april, men erfaringsmessig er den mest fristende for ørreten i disse områdene fra slutten av mai og et godt stykke ut i juni.

Selv om den heter myrdøgnflue, er det ikke nødvendigvis slik at den kun oppholder seg i myrlendte områder. Ørreten som er avbildet i denne artikkelen ble tatt langs land i et område med gran- og bjørkeskog.

VRAK: Denne trebåten hadde sett sine bedre dager, for å si det sånn. Foto: John Arne Paulsen

Plask!

Kajakken gled rolig forbi der flua lå på vannflaten, og det var først da flua var rett bak ryggen min at det plasket til. Jeg var klar over at jeg hadde satt på ei flue med mothakeløs krok, og var derfor redd for å miste fisken under disse omstendighetene. Men jeg klarte heldigvis å stramme snøret raskt, og etter hvert sprellet fisken i håven. Flaks.

Myrdøgnflue kan fiske godt kun liggende på vannflaten, men det kan ofte være slik at fisken ikke går opp og tar den før den beveges litt. Den fungerer godt også når det blåser og det er bølger på vannflaten.

På denne turen ble det med denne ene ørreten. Den var rundt 400 gram tung og bød på en morsom fight.

KAJAKKFISKE: Ørreten ble tatt på denne myrdøgnflua en forholdsvis rolig junidag i år. Foto: John Arne Paulsen

 

Supert superundertøy. Klikk på bildet for å lese mer:

 

Les også: Dagen da det aller meste stemte