NÅR UHELLET ER UTE: Det er viktig å vite hva man skal gjøre hvis man havner i situasjoner som denne, og også for å unngå at de inntreffer. Foto: Illustrasjon laget med Chat GPT
Jeg fisker så lett som mulig fra kajakk. Å havne usikret i vannet med en tung fiskevest er ikke ideelt, for å si det mildt.
Tekst: John Arne Paulsen
En sit-on-top kajakk er relativt lett å komme opp i igjen hvis man først har falt ut av den. Et forbehold er da at man er kledd fornuftig, og ikke er utstyrt med en tung fiskevest eller fiskejakke som inneholder alt mulig av utstyr. En tommelfingerregel ved fluefiske fra kajakk må uansett være at man har våtdrakt under og ellers så lite fiskeutstyr på seg som mulig.
På rett kjøl
Så gjelder det å komme seg opp i kajakken igjen. Her er en oppskrift, og jeg har ikke funnet den på selv: Du tar tak med begge hender midt på kajakken og drar deg opp på den med et kraftig tak.På en tur med to kajakkvenner for noen år siden var det en som ble litt overivrig. Vi satt i hver vår sit-on-top-kajakk, og så skulle han teste ut hvor langt han kunne bikke kajakken til siden før han gikk rundt. Akkurat det viste det seg å være for vanskelig å bedømme. Plutselig lå han i vannet. Det gikk bra med ham den gang, men moralen må være å ikke leke for mye med tyngdekraften, i hvert fall ikke når du padler alene.
Litt overivrig
Når kajakken ligger opp ned, gjelder det å komme seg opp på den og dra den rundt på rett kjøl. Det gjøres også ved at man tar tak fra siden, midt på kajakken, og drar seg opp. I slike situasjoner er det selvfølgelig en fordel at minst mulig av fiskeutstyret ligger løst, og klokelig er blitt lagret trygt i kajakkens rom/lommer.Er man ute på en kombinert padle- og fisketur, er et av de viktigste budene naturligvis å få tak i fiskestanga før den synker til bunns! Kanskje kan det være lurt å ha en line festet mellom stanga og kajakken. Det har jeg ikke tenkt på før nå, faktisk…
ADVARSLER: I denne sit-on-top-kajakken er det et gult klistremerke med en hel rekke advarsler. De er gjengitt i artikkelteksten. Foto: John Arne Paulsen
En “sit-inside-kajakk” er vanskelige å komme opp i igjen, rett og slett fordi selve skroget er høyere, og man har trædd beina langt ned i et relativt trangt hull. En slik situasjon er mer kritisk. Faktum er at i slike tilfeller må en gjerne ha en venn til å hjelpe seg for å komme fra vannet og opp i kajakken igjen.
Hva trenger man å ha på seg for å bedrive fluefiske fra kajakk? Noen nødvendige ting er en snøreklipper, en flueboks med utvalgte fluer, en håv, pulver eller spray til å tørke tørrflua, og gjerne ekstra fortomsmateriale. Hvem har ikke opplevd at fortommen har slått krøll på seg eller har blitt tvinnet til det ubrukelige?
Et lite tips til: Har man dårlig nærsyn, er det også en fordel med enten et vippbart forstørrelsesglass på skyggelua elle briller med tilpasset styrke. Dette for å unngå å måtte gå i land for å skifte flue.
Se en informativ video om temaet:
Dette står som advarsel (gult klistremerke) i kajakken på bildet:
Sørg for å få padleinstruksjoner for denne kajakken
Ha alltid med førstehjelps- og rednings-/sikkerhetsutstyr
Skaff deg sertifisert førstehjelpstrening
Bruk alltid personlig flyteutstyr. Kle deg etter værforholdene
Sjekk utstyret ditt før bruk
Bruk hjelm i krevende forhold som sterke strømmer
Padle aldri alene
Bruk ikke kajakken i flomforhold
Ikke overskrid padlekapasiteten
Padle aldri under påvirkning av alkohol eller rusmidler
Padlere påtar seg all risiko for seg selv og andre
Konsulter lege for å avgjøre om padling er passende for deg
Langvarig eksponering for direkte sollys kan skade kajakken
For å øke levetiden til denne kajakken, oppbevar den alltid innendørs eller under dekke