– Kom til Kautokeino, så skal dokker få mygg

Dette kortet ble kjøpt under militærtjeneste i Troms.  Det illustrerer godt at myggen trives spesielt godt nord i landet vårt.


Kommentarer til forrige innlegg her om mygg viser at det er lite av den i mange områder. Men noen steder er situasjonen også i år som bildet på dette postkortet.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Tidligere denne uka ble innlegget Hvor blir det av myggen? lagt ut på denne bloggen. En artikkel som var basert på at den i store områder på Østlandet tilsynelatende har vært så godt som fraværende så langt i år. Her er en liten myggkartlegging – en form for oppdatering – basert på kommentarene til den bloggartikkelen.

 

Sint klegg

Ut fra kommentarene får en inntrykk av at, ja, myggen har et dårlig år i år totalt sett på Østlandet. I Østmarka, for eksempel, fastslår mange at det har vært lite av den,

– Jeg har hus ved Østmarka og vokste opp der. Vi har fremdeles myggnettingen vi måtte ha i vinduene. Nå kan jeg ligge med vinduene oppe uten å bli stukket, er det en som skriver.

Mye sint og hissig klegg er derimot en gjenganger i kommentarspaltene.

– Kleggen surrer rundt hodet og gir seg ikke med det første. En jeg dasket til ganske godt, ble bare mer sint og gikk til angrep igjen, er det en som kommenterer.

– Lite mygg, men desto mer klegg i år. I tillegg til knott ut på kvelden her i Østmarka, fastslår en annen.

– Det var syke mengder med klegg. Aldri opplevd maken i Østmarka, skriver en tredje.

Det rapporteres om lite mygg i Nordre Vestfold, Tjøme, Halden, Leines, Ramton, Steigen, Gausdal, Setesdal og fjelltraktene i Vest-Telemark, og til og med Nordland, spesielt sør i fylket. Også i Nordland rapporteres det om unormalt mye klegg. I Svenningdalen, for eksempel, beskrives det som voldsomme mengder.

I Setesdal Vesthei skal det også være lite mygg i år.

– Fikk totalt fire myggstikk på fire dager der forrige uke. Altså, LITE mygg! fastslår en friluftsmann.

 

Troms og Finnmark

Kommentarene gjenspeiler også steder rundt i landet der det er godt med mygg også denne sesongen:

Prinsdal, Femundsmarka, Drammen, Fredrikstad, Lifjell, Telemark, Sogn og Fjordane, Nordreisa og lenger nord.

– I Nordreisa har det vært mer mygg enn luft i lufta de siste par ukene, er det en dame som skriver.

Og for ikke å glemme Finnmark!

– All myggen er i Finnmark, er det en som fastslår.

– Prøv Finnmarksvidda om du vil bli blodfattig, skriver en annen.

– Kom til Kautokeino om dokker vil oppleve mygg, knott og sviknott. All inclusive, skriver en tredje.

– Vil du ha mygg så kan du bare komme og hente gratis i Finnmark, foreslår en fjerde.

– Skal tenke på det, svarte jeg.

– Ja, bare si ifra når du har tenkt dæ ferdig… Æ kan hjelpe dæ med å samle dem levende, repliserte han.

Også en dame fra utlandet har tatt seg bryet med å legge inn en kommentar til det nevnte blogginnlegget.

– Jeg bor like utenfor Calgary, Canada. Har nesten ikke sett mygg her de siste par årene. Merkelig, da det brukte å være masse av dem. Ikke det at jeg savner dem, men rart er det!

 

 

Tilbakemeldingene fra våre to nordligste fylker tegner et bilde av masse mygg i år også. Dette postkortet ble kjøpt under militærtjeneste i Troms for flere tiår siden.

 

LES OGSÅ:

Hvor blir det av myggen?

 

Privat mesterskap i langkast ga resultater

 

Hjelp, hva er det som krafser på min hengekøye

 

ADLINK:

Outnorth.com har nå tilbud på det solide tunnelteltet Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent Olivine. Nedsatt fra 6499 til 4224 kroner.

 

Sydvang Skaring telt beregnet for tre personer er nå på tilbud hos Outnorth.com.

 

Hvor blir det av myggen?

LITE MYGG: Så langt i år har myggen vært nesten fraværende i områder der den vanligvis finnes i hopetall, for eksempel på Østlandet.   Foto: Andrine S. Wennemo

 

I år er det betydelig færre mygg enn normalt i store områder i landet vårt. Mange vil hevde at det er deilig, men det er også negativt på mange måter.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Også myggen har flere viktige arbeidsoppgaver for å bidra til å holde naturbalansen i sjakk.

På Romerike, i Akershus på Østlandet, er myggen ikke en gang særlig merkbar i myrlendt skogsterreng. Det hele har antakelig mye å gjøre med vinteren og våren vi har lagt bak oss. En snøfattig vinter og en påfølgende tørr vår gir dårlige klekkeforhold for mygg. Når det da heller ikke er noe særlig nedbør på forsommeren, fører det til færre mygg. Vanligvis er myggaktivteten størst i juni og juli, og toppen er rundt midtsommer.

Så hvor blir det av myggen i de myggfattige områdene? Får østlendingene flest en hel sommer med svært lite mygg? Er situasjonen den samme i hele Sør-Norge? Eller kommer det en skikkelig myggboom lenger ut på sommeren? Om det skulle regne tungt i resten av juli – så mye at det ender med flom – kan det komme en myggeksplosjon i august. Det får tiden vise.

 

Viktig mygg

Så hva gjør nå myggen som er positivt for naturen? Den fungerer som føde for både fisk og fugl, både som larve og voksent individ. Den er også en matkilde for andre insekter. Når myggen uteblir, innebærer det naturlig nok en redusert mattilgang for blant annet ørreten.

Myggen er også viktig for bestøvning av planter, også kalt pollinering. I følge NRK fungerer i tillegg mygglarver som nedbrytere av dødt organisk materiale i vann, og hjelper til med å rense vannet.

 

MYGGVAK I SKOGSVANN: Det er normalt å måtte sikre seg mot mygg på denne tiden av året, men i år er det svært få av dem i store deler av Akershus. Foto: John Arne Paulsen

 

Konsekvenser

I Norge kjenner vi til rundt 1500 myggarter, og det er antakelig langt flere. Av mygg som stikker har vi 38 registrerte arter i landet vårt, i følge Folkehelseinstituttet.

Det har blitt skrevet mye om insektmangel og hvor livsviktig det er å opprettholde insektbestandene. Mengden insekter på jorda vår synker stadig, noe som er et alvorlig problem som kan få store konsekvenser for økosystemene og menneskeheten. Mygg som stikker kan være plagsomt, men det er heller ikke bra om den uteblir fra faunaen vår framover. Så jeg vil heller si at så lenge det er mygg, er det håp.

 

LES OGSÅ:

 

Hjelp, hva er det som krafser på min hengekøye?

 

Privat mesterskap i langkast ga resultater

 

“Flaaaa” – er det bare en spøk fra vegvesenet?

 

 

ADLINK:

Nå er det tursalg hos Outnorth.com. For eksempel er prisen på denne 20 liters Aeon tursekken fra Rab nå satt ned 45 prosent til 1609 kroner:

 

Tilbud fra sekk fra Aeon hos Outnorth.com. Klikk på bildet for mer om produktet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privat mesterskap i langkast ga resultater

Den nådde vel ikke kilosgrensa, men den var uansett et prakteksemplar av en ørret i dette vassdraget. Trofébilde: John Arne Paulsen

 

Det var verken VM eller NM, men rent privat. Jeg konkurrerte kun med en fisk, og vant.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

I vakre Innlandet fylke renner det flere små elver gjennom lavfjellterrenget. Jeg besøkte en av dem. Ørretene der er som regel av moderat størrelse, og får du en på 300 gram skal du være fornøyd.

Men innimellom kommer det noen større ørreter opp fra sjøen som elva renner ut i. Det gjør fisketuren ekstra spennende, og jeg var primært ute etter å finne vak fra en av disse. Derfor beveget jeg meg i området fra utløpet og et stykke lenger oppstrøms.

Terrenget i landskapet mellom toppene på rundt tusen meters høyde, består av risheier, lyng, krekling, grunne myrer og mye vierkratt som er litt tungt å gå i. Kortvokste busker og trær, og glassklart vann uten mye vegetasjon, gjør det imidlertid enkelt å finne gode fiskeplasser langs elva.

 

Kraftig vind

Jeg hadde kun med meg en lett fluestang denne gang, en Zpey Switch #4, og jeg satset på å friste ørretene med små døgnfluer. Det blåste kraftig hele dagen. Faktisk opp til sterk kuling, og da var det naturlig å posisjonere seg med vinden i ryggen. Jeg ble overrasket over hvor langt det var mulig å nå ut i medvinden med den lette stanga.

 

Elva hadde enkelte partier der den var bred og fin. Fisken viste seg imidlertid å være rimelig var. Foto: John Arne Paulsen

 

Spesielt et sted langs elva var interessant. Da jeg tok noen kast der første gang jeg kom dit, la jeg merke til et par pene vak langt ute, på den andre siden av en stor stein. Da jeg kom tilbake dit helt mot slutten av fisketuren, iakttok jeg flere vak på omtrent samme sted som tidligere. Det fikk meg til å tenke at her kan det stå en pen ørret i en strømning som byr på mange insekter. Denne ørretens eget domene og matfat.

 

Fru Fortuna

Den kraftige vinden kom rett bakfra og jeg langet ut dobbelttrekkene så godt det lot seg gjøre. Snøret flakset over steinen, og til alt hell la det seg rundt den på den riktige siden. Flua landet rett ovenfor der jeg hadde sett vakene. Her hadde jeg virkelig fru Fortuna med meg.

 

Den flotte ørreten ble en god middag. Foto: John Arne Paulsen

 

Et par sekunder etterpå smalt det og jeg sto foran en fin fight. Jeg tenkte først at jeg hadde å gjøre med en kilosfisk, men det viste seg at den nok var noe mindre enn det. Uansett var det et praktfullt eksemplar av en ørret, og det medførte selvfølgelig nok et troféfisk-bilde, forhåpentligvis til glede for mange, og sikkert også til irritasjon for enkelte. Sånn er livet.

Jeg skrev innledningsvis at dette ikke var noe annet en et PM, et privat mesterskap mellom kun fiskeren og fisken. Men det føltes som en seier stor nok til jubel og armene over hodet. Det ble en pen ørret på turens siste kast. Det var på høy tid å komme seg tilbake til utgangspunktet gjennom vierkratt og over myr.

 

LES OGSÅ:

Hjelp, hva er det som krafser på min hengekøye?

 

Griffith’s Gnat – liten og viktig

 

Ørretfangst med usynlig synkesnøre

 

 

ADLINK:

Unisex kvalitetsbriller til sport og fritid. Boozt.com selger lekre Oakley D-frame solbriller til 3240 kroner:

Oakley D-frame, høykvalitets sportsbriller til 3240 kroner hos Boozt.com. Klikk på bildet for mer.