Skal du flytte deg raskt fra et vassdrag til et annet, er det spesielt én ting du må tenke på.
Egentlig er det flere ting. Temaet her er norsk edelkreps og krepsepest, som finnes i mange vassdrag i Norge. Det gjelder ikke fiskeren og hva han eller hun har på seg, men også flytting av gjenstander som er med fra vann til vann.
Glomma
Enkelt forklart; har man fisket i et vassdrag der det er krepsepest, må man være oppmerksom ved flytting av båter, kanoer, vadere og lignende fra vann med smitte og over til et annet sted.
Glommavassdraget og flere sideelver og -åer har vært befengt med krepsepest siden den ble spredt via signalkreps fra svensk side av grensen på 80- og 90-tallet. Mysenelva er en sideelv til Glomma i Hæravassdraget. Der ble det påvist krepsepest i august i fjor, og alt krepsefiske ble forbudt i det området.
Råd og vink
Dødeligheten for kreps er fortsatt betegnet som meget stor, og det er interessant for fiskere i vadere, kanoer, kajakker og flyteringer å notere seg bak øret at redskapen kan medføre en viss smittefare når vi er ute i et smitteområde og raskt tar det med til andre vann og elver.
Må vaderne kokes for desinfisere og dermed hindre spredning, spør du kanskje. Det er faktisk ett av rådene Mattilsynet kommer med. Tilsynet har noen råd og vink for å desinfisere utstyret godt nok. Alt fra å tørke det i badstue i minst 70 grader i fem timer, til å legge det i fryseren i minst et døgn.
Dette skriver Mattilsynet om å hindre spredning av krepsepest:
Slik desinfiserer du:
- Tørke i badstu ved minst 70 °C i fem timer, eller til fullstendig tørrhet gjennom langvarig sol- eller lufttørking.
- Desinfisere med Virkon S.
- Vaske med eller nedsenking i rødsprit (3 deler sprit til 1 del vann). Fangstredskap bør holdes nedsenket i minst 20 min.
- Vaske med eller nedsenking i klor (1 dl klorin til 2 liter vann). La løsning virke i 10 minutter ved spraying/vasking.
- Fryse i -10 °C i minst ett døgn.
- Koke under lokk i minst 5 min.
LES OGSÅ: Fysisk sporjakt på tykk is