Det er ikke bare bøndene som danser regndans nå. Hele østlandsnaturen skriker etter nedbør.
Tekst: John Arne Paulsen
Uvanlig lite nedbør skaper utfordringer. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om tørke i sør og flom i nord.
Umiskjennelig nok er det stor kontrast mellom været i nord og sør i landet vårt. På Østlandet har det ikke kommet regn på mange uker. De siste dagene har sola steiket og temperaturen steget. Dette har ført til at åer og bekker som vanligvis har god vannføring på denne tiden av året, nærmest er i ferd med å tørke ut.
– Dersom regnet uteblir de neste ukene, vil grunnvannstanden synke ytterligere og nå svært lave nivåer i juni, noe som også vil føre til mindre vann enn vanlig i innsjøer, elver og bekker i lavlandet, sier seksjonssjef Torill Engen Skaugen i en pressemelding fra NVE.
Seksjonssjef i NVE. Foto: NVE
Fanget i kulper
Det har blant annet medført økt risiko for fisk som blir fanget i kulper i disse bekkene og åene. De kan fort få problemer med å overleve. Som kjent er også fisken avhengig av oksygen, og dagens situasjon utfordrer fiskevelferden på flere måter. Fiskene tar opp oksygen i all hovedsak gjennom gjellene. På hver side av fiskens hode sitter fire gjellebuer som støter opp to rader av gjellefilamenter.
Planter og dyr
Vannstrømmen er viktig for oksygenutvekslingen. I kulper der vannet står stille, blir det mindre oksygen. Varmt vann har lavere evne til å inneholde oksygen enn kaldt vann. Når temperaturen i vannet stiger og oksygennivået synker, går det ut over både planter og dyr. Det gjør i tillegg fisk og andre dyr mer utsatt for sykdom.
Med andre ord vil det være veldig nyttig for naturen i tørre områder sør i landet vårt med en periode med solide regnbyger nå. Det er meldt om regn i utsatte deler av Sør-Norge senere denne uken. La oss håpe det slår til.
LES OGSÅ:
Satte ut pene ørreter i Ellingsjøen
Lesehesten ville sitte stille i båten