Når fisken ikke vil komme til meg, får jeg komme meg ut til den. Det var filosofien.
Tekst: John Arne Paulsen
I perioder av sesongen har jeg merket meg at ørreten kun vaker langt ut i vannet. Mens det ikke er et vak å se tett inntil land, er det ganske hyppig vaking lenger ut. Og til min frustrasjon er det som regel utenfor min kastelengde med fluestanga.
Fristende
For ordens skyld er bildene til denne artikkelen arrangert. Jeg har ikke vært så gal at jeg har kledd av meg og kastet meg ut i vannet for å komme ut til fisken langt der ute. Men at jeg har vært fristet til å gjøre det, det skal jeg ikke legge skjul på.
Uansett så sitter jeg med noen ubesvarte spørsmål. Er det andre som har merket seg det samme som tidligere beskrevet, og hva kan årsaken til dette være? Er det en følge av at fisken føler seg tryggere langt der ute på grunn av oss ørretjegere som prøver lykken fra land? Eller er det kun fordi den følger insektene? Mine erfaringer har jeg i all hovedsak høstet ved fiske i vann i Akershus der jeg bor.
Vanntemperaturen
Det finnes selvfølgelig muligheter til å komme seg ut til fisken, med bellyboat, kajakk eller kano, for eksempel. Men på stille sommerdager eller -kvelder fra midt i juli og utover er det erfaringsmessig en vrien oppgave å padle seg nær nok uten å skremme fisken. Disse farkostene, og også svømmeføttene til en bellyboat-fisker, skaper bølger og lyd, og ørreten blir som regel umiddelbart skeptisk når noe sånt foregår i nærheten.
Kanskje kan det også være temperaturen som gjør at fisk oppholder seg langt ut i vannet, i områder der det er dypt og dermed også kjøligere vann lenger ned. Som den kaldtvannsarten den er, så trives ørreten aller best i vann som holder en temperatur på 8 – 15 grader. I varme sommerperioder velger den naturlig nok å holde til der vannet er kaldest i sjøen.
LES OGSÅ: Knotten jagde meg ut av reservatet
ANNONSE: Outnorth tilbyr nå en Cocoon Ultralight Mosquito Net hammock til 1559 kroner. Totalvekten er kun 395 gram:
Hei John Arne! For en morsom og tankevekkende post! Fristelsen til å bare hoppe uti og svømme etter den er absolutt til stede! 😂
Jeg tror du er inne på noe med at fisken føler seg tryggere der ute. Kanskje det også er en kombinasjon av vanntemperatur og insektliv. Jeg har også hatt best erfaring med bellyboat tidlig på morgenen eller sent på kvelden, når det er mindre aktivitet rundt vannet.
Takk for en inspirerende blogg! Jeg ser frem til å høre om du finner noen svar på gåten.
Hei! Takk for hyggelig kommentar. Bellyboat sent på kvelden høres fristende ut. Det skal prøves til sommeren!