En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det lønner seg å følge vakene for å få en god sjanse til fangst.
Tekst: John Arne Paulsen
Dette skriver Store norske leksikon om vak: “Vak er at fisk stiger til overflaten etter insekter og dermed lager ringer i vannet”.
Når for eksempel ørret og røye vaker er dette som regel en indikasjon på at det klekker insekter. Og dermed kan det gi en pekepinn på hvilke fluer som er aktuelle for sportsfiskeren å benytte seg av.
Ulike typer vak
Fluefiskere bruker også gjerne ulike typer vak til å lese hva slags stadier av insektet fisken faktisk spiser. Fisken kan sprette over vannflaten, etter flygende insekter, som for eksempel vårfluer som svirrer rundt før de letter fra vannet. Eller den kan vake med forsiktige “plopp” der den tar insekter som flyter i vannfilmen. Det er ofte lurt å se hva slags insekter som finnes på fiskeplassen, og så velge noe i flueboksen som ligner. Undersøk både vannflaten, vannkanten og vegetasjonen rundt vannet.
Slike, forsiktige “sippvak” som på dette bildet trenger absolutt ikke bety at fisken er liten.
Kanskje vaker fisken også på insekter som striper i vannet. Det kan være en interessant sport i seg selv å notere seg og analysere disse aktivitetene.
Flere grunner
Et annet interessant aspekt som det nevnte leksikonet penser inn på, er at laks ikke bare vaker i elva for å spise insekter, men at den også vaker – eller foretar sprell mer eller mindre i lufta – for å kvitte seg med lakselus som har blitt med fisken fra sjøen og sitter fast i fiskeskinnet.
Man tror for øvrig også at laksen hopper i forbindelse med territoriell atferd.
Kilde: Store norske leksikon (2005-2007); Andreassen, Joakim: vak i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. januar 2025 fra https://snl.no/vak
LES OGSÅ: Opptatt av å sikre elva og allmenn glede
ADLINK: Vil du sitte i le for vind, regn, sludd og snø? Milrab tilbyr denne tarpen fra Eagle for 699 kroner.