Dette er det tid for akkurat nå

KANADAGÅS: Denne gåsefamilien ble foreviget i et vann på Østlandet i går. Østlandet er blant områdene i Norge der bestanden er størst. Foto: John Arne Paulsen

 

Kan kanadagåsa få unger akkurat nå? Ja, det kan a da.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

Gåsefamilien var i utgangspunktet inne på myra da jeg kom til det aktuelle stedet på Østlandet i går. Da de oppdaget meg, trakk de ut i vannet og holdt seg et stykke unna. Først da de kom ut på vannet, så jeg ungene som ikke var mange dagene gamle.

 

Europas største

Det var et flott skue å se de små nøstene som ble beskyttet av sine foreldre. Denne gåsearten er faktisk Europas største, og den kan oppnå en vekt på opp til sju kilo. Som navnet tilsier, er den ikke en norsk art opprinnelig. Den kommer fra Nord-Amerika, men så var det noen som på begynnelsen av 1900-tallet fant ut at de skulle innføre den til Norge for å jakte på den. Ifølge Wikipedia består bestanden i Norge i sin helhet av fugler som i 1929 ble satt ut i Sverige av “søta bror” Bengt Berg.

 

UT PÅ VANNET: Kanadagåsefamilien trakk ut på vannet da de fikk øye på meg. Foto: John Arne Paulsen

 

Fra fredning til svarteliste

Trass i at den viste seg å fungere godt i vårt klima, og økte i antall, var arten fredet i Norge fram til 1986. Fra 1992 ble det tillatt å jakte på den totale norske kanadagåsbestanden. I 2007 ble den ført opp på den såkalte svartelista over uønskede arter i norsk fauna, og siden 2023 har arten vært plassert i kategorien “høy risiko” på fremmedartslista på grunn av stort invasjonspotensial og liten økologisk effekt.

Men ungene er jo så søte, da, lykkelig uvitende om at de er svartelistet her. Ifølge Miljødirektoratet kan arten jaktes på i perioden 10. august og ut året. Direktoratet opplyser at det gjennomføres tiltak for å holde bestanden nede. For å begrense skadeomfanget fra kanadagås, kan grunneiere/brukere få adgang til å sanke egg fra kanadagås i hele landet i perioden til og med 1. juli.

 

PÅ SVARTELISTA: Kanadagås er svartelistet i Norge. Det vil si at den konkurrerer ut stedegne arter i norsk fauna. Foto: John Arne Paulsen

 

Fisk på menyen

Kanadagåsa er selvfølgelig knyttet til vannområder. Den spiser i all hovedsak gress, samt andre planter og røttene til disse, men den kan også spise små insekter og fisk. Ofte hekker flere par i samme område. Jeg så kun dette ene paret med ungekull på min tur i går, men jeg vet det er flere i dette området.

En av årsakene til at den er lite velkommen i Norge, er at den er er aggressiv i hekkeperioden og konkurrerer med stedegne arter både om plass og næring. I enkelte områder kan dette ifølge Artsdatabanken føre til en fortrenging av arter som naturlig hører hjemme her. Østlandet er blant områdene i Norge der kanadagås-bestanden er størst. Det er blitt observert at både unge og voksne siv- og sothøner er blitt drept av territoriehevdende kanadagjess. Stedegne svaner og gjess kan også fortrenges av arten, ifølge samme kilde.

 

LES OGSÅ: En nydelig, blå hoggorm lå midt i stien

 

 

ANNONSE: Ute etter nye fritidssko? Nike.com tilbyr Air Force 1 til 1499 kroner:

Nike Air Force 1 fritidssko til 1499 kroner.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg