Brekket i elva er ofte fiskens matfat

DER MATEN ER: Eksempel på brekk i en elv, der strømmen møter roligere partier. Foto: John Arne Paulsen

 

I en flott artikkel i Alt Om Fiske beskrives brekket i en elv som den reneste fôringsautomaten.

 

Tekst: John Arne Paulsen

 

– Brekket er ofte det beste stedet å fiske når du er på jakt etter en stor ørret, og det er ikke tilfeldig. Næringstilgangen på brekket er nemlig meget god. Kulper, lange loner og vann i vassdragene er de reneste planktonfabrikker, og dette gjør at nettspinnende vårfluer finnes i enorme mengder der elvene renner ut, fastslår fluefiskespesialist Pål Krogvold i den nevnte artikkelen i sportsfiskebladet Alt om Fiske.

Artikkelen er nå blitt over 20 år gammel, men visdomsordene og tipsene i den gjelder fortsatt i like stor grad. Krogvold gikk dessverre bort like før jul, etter en tids sykdom. Han regnes som Norges største fluefiskeinfluenser og satt med enormt mye kunnskap om emnet. Kunnskap han gjerne delte broderlig.

 

Skrått nedstrøms

Alt som flyter på vannet oppstrøms vil transporteres til brekket. Den viktigste faktoren for fast fisk er oppfylt, nemlig mye mat.

– Jeg liker best å fiske skrått nedstrøms på brekkene, særlig ved tørrfluefiske på fisk jeg ser beite. Når fisken vaker og insektene klekker, blir hovedregelen som ved alt annet tørrfluefiske på elv: Presentasjonen bestemmes av hva som klekker, og fluevalget styres av det samme, sier Krogvold i artikkelen i Alt Om Fiske.

 

FISK PÅ: Etter å ha lagt tørrflua ut i brekket, ble det fast fisk på dette kastet. Foto: John Arne Paulsen

 

Matfatet

I artikkelen beskrives forskjellige typer fisketeknikker ved bruk av både tørr-, våtflue og nymfe. I et sammendrag kan det sies at variasjon er et nøkkelord.

Så ser du et brekk har du med andre ord kommet til selve matfatet. Krogvold sikret for øvrig middagen med en meget pen ørret på sin reportasjereise i et (selvfølgelig) ikke navngitt vassdrag.

Samme skribent presenterer forresten en flott oversikt i Alt om Fiske over hvordan å lese forskjellige vak. (Artikkelen krever abonnement).

 

LES OGSÅ: Posering i naturen eller in natura  – dette er mitt bjørneskinn

 

ANNONSE: Hva med en kul, gul badeshorts til sommerens hike-eventyr? Denne tilbyr bjornborg.com nå for 599 kroner:

Björn Borg badebukse til 599 kroner hos bjornborg.com.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg